Drie Koningen meditatie


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Categorieën:

12 Heilige Nachten en dagen zijn de koningen onderweg om het kind te zoeken en te vinden. Tijd om het innerlijk licht in onszelf geboren te laten worden. We lezen een stukje uit Mattheüs. Een verhaal met symboliek. De koningen brengen geschenken mee. In stille meditatie reflecteren we naar wat die geschenken ons kunnen brengen als spiritueel voedsel voor het nieuwe jaar. De ster wijst ons de weg van het menselijke naar het goddelijke en koninklijke in ons. Kan er zich iets openbaren?

Deze meditatie wordt voorbereid door Anne Willocx en Annemarie Heesen.

Achteraf bij de koffie/thee eten we nog samen een driekoningentaart.  Rarara… wie zal de boon vinden en gekroond worden tot koning/koningin van de Vleugel Mozaïek???

Schema en teksten:

Korte inleiding: Annemarie
Welkom ! Een zalig nieuwjaar ! Het is vandaag de laatste dag van de 12 Heilige Nachten, de tijd die de Koningen nodig hebben om het kind te vinden, tijd om het innerlijk licht in onszelf geboren te laten worden. De Koningen hebben geschenken bij zich. Een verhaal met symboliek. Hoe ziet dit uurtje meditatie eruit? We nemen een meditatie houding aan. We lezen een stukje uit Mattheüs. We gaan in 4 blokjes met korte tekst en muziek, 3x 10 min de stilte in. We gaan op zoek naar wat de geschenken van de koningen ons kunnen brengen als spiritueel voedsel voor ’t nieuwe jaar. De ster wijst ons de weg van het menselijke naar het goddelijke én het koninklijke in ons. Kan er zich iets openbaren?

Lied: ‘Stil nu’ gezongen door Krissie

10 minuten stilte

Mattheüs 2, 19-13: Anne

Meditatieve pianomuziek: Krissie

10 minuten stilte

Korte reflectie: Annemarie
Wijzen uit alle windstreken volgden een ster. Zo vertelt ons Mattheüs. Monniken uit de vroege ME gaven hen namen Caspar, Melchior en Balthazar. Ook wel koningen, magiërs of astrologen genoemd. ‘Heidenen’ , in Jezus’ tijd. En toch waren zij bij de eersten aan wie het kind geopenbaard werd. Het kind is er voor iedereen ! Zij werden gewaarschuwd voor fake news van Herodes. Hun innerlijk kompas, een goddelijke droom, hield hen op het juiste, rechte pad. De wijzen hadden geschenken bij zich: wierook, mirre en goud. Goud om de armoede van de Heilige Familie wat te verzachten. Wierook om de stank uit de stal te verjagen en Mirre om het kind te verzorgen. Zo kan je dat heel aards en praktisch bekijken. Spiritueel ook: mirre staat voor het menselijke, onze sterfelijkheid overstijgend. Wierook voor het goddelijke, door offerbereidheid menselijke deugden ontwikkelen. Gebruikt in religieuze rituelen om te zuiveren en te openen voor het geestelijke. Goud , als een koninklijk geschenk. Inzicht in, en verbinding met het goddelijke, door ons open te stellen voor dat wat ons overstijgt.
Maar wat zijn wij daar nu mee? Ons denken, voelen en willend handelen verbindend laten werken. Stille momenten kunnen ons daarbij helpen. Ruimte maken in hoofd en hart. Liefde laten stromen in ons doen en laten en in onze manier van zijn. Stel je open voor de stilte, geef stilte een plaats en laatje inspireren voor wat komen wil in jou. Op weg naar het goddelijke en koninklijke in ons. Met vertrouwen 24 tegemoet!

Meditatieve pianomuziek: Krissie

10 minuten stilte

Gedicht: Annemarie
Lied van toekomst vrijheid vriendschap liefde hoop vertrouwen Als een ster wegwijzer zijn om een nieuwe wereld te bouwen
Zachtjes schitterend in de nacht richting geven Blij geduldig zorgzaam de wereld een menselijker gelaat geven
Ster van wijzen schijn voor ons uit Wijs de weg zo zonneklaar lichtbaken voor elkaar
Voor elke tocht is er een ster, een woord een teken een weg een uitweg een terugweg als ’t moet
Voor elke tocht is er ’n ster een vriend een hand een huis een thuis verbinding tegemoet
Voor elke tocht is er een ster voor ieder mens, maar zoek niet te ver

Meditatieve pianomuziek : Krissie

10 minuten stilte